За битови дейности като поливане на градинитеРумънският орган за управление на

...
За битови дейности като поливане на градинитеРумънският орган за управление на
Коментари Харесай

Властите в Румъния призоваха гражданите да събират дъждовна вода

За битови действия като поливане на градините

Румънският орган за ръководство на водите Apele Române издаде рекомендация, с която предизвиква хората да заменят питейната вода с дъждовна при битови действия като поливане на градините.

Много градове и села в северната ни съседка са наранени от продължаващата суша, което води до дефицит на питейна вода. Повечето хора в румънските села обичайно употребяват питейната вода от кладенците и чешмите си за напояване на градините и оранжериите, само че сега водните ресурси в страната са рекордно ниски.

Пресъхването на реките и езерата принуди управляващите да наложат ограничавания с потреблението на питейна вода в 700 румънски обитаеми места.

" Много е значимо през този интервал да използваме питейната вода за пиянство и да се обръщаме към различни източници, когато това е допустимо. Бихме могли да събираме дъждовна вода, изключително в интервалите на значителни превалявания, тъй като намаляването на потреблението може да се изрази в хиляди или даже милиони кубически метри вода, спестена през този интервал ", съобщи Ана-Мария Агиу, представител на Apele Române, в изказване за Digi24.

Румъния е измежду европейските страни, които бяха съществено наранени от сушата това лято. В скорошен отчет се акцентира най-голямата липса на превалявания и почвена влага в Европа от 500 години насам. Приблизително 47% от континента е в положение на паника заради засушаване, а 17% - в положение на оптималната паника.

Други страни, които бяха всеобщо наранени от сушата, са Испания, Франция, Унгария, Италия, Германия, Унгария, Словения и Хърватия. Няколко от тях постановиха ограничения, целящи да лимитират количеството вода, употребявано за напояване. Най-засегнатите култури са соята, царевицата и слънчогледът.

Дъждовната вода може да размени питейната, когато става въпрос за поливане на култури, само че тя не е подобаваща за пиянство. Изследователи от Стокхолмския университет са разкрили химикали в дъждовната вода, подбудени от човешката активност - така наречен безконечни химикали, които не се разграждат в околната среда - и те се съдържат в дъждовната вода съвсем на всички места по Земята, в това число в Антарктида. Тези химикали точно вършат дъждовната вода рискова за пиянство.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР